Reparacija Karburatora BING 18

Karburatori su jedna od ključnih stvari za pravilan rad svih agregata. Ispravan i pravilno naštelovan karburator naročito dolazi do izražaja kod dvotaktnih agregata male radne zapremine, kakvi su najčešće Tomos mopedi i motocikli.

U današnjem tekstu opisaćemo osnovni princip rada karburatora Bing 18, koji se koristi na Tomos motociklima poput 15 SL, 15 SLC, BT50 i još nekim modela, kao i kod motokultivatora IMT 506.
Ovde moramo napomenuti da postoje odredjene razlike u dizajnu karburatora koje koriste 15 SL modeli i karburatora koje koriste noviji modeli poput BT 50. Srećom, te razlike nisu velike i u tekstu ćemo napomenuti koje su to razlike.

PRINCIP RADA KARBURATORA

Prvi karburator izmislio je Samjuel Morey još davne 1826. godine, a prva osoba koja je koristila patente karburatora na benzinskom agregatu bio je Zigfild Markus 1872. godine. Karburator je bio jedan od prvih patenata i Karl Benca 1888. godine. Od prvih patenta do danas karburatori su napredovali u razvoju, ali je njihov zadatak ostao isti. Vremenom se samo povećavala efikasnost karburatora, ali je princip ostao nepromenjen.

Princip funkcionisanja karburatora zasniva se na Bernulijevom principu. Što vazduh brže prolazi kroz neku cev statički pritisak se smanjuje. Zapravo, ovaj princip otrkio je Venturi, ali to je sad nebitno za ovu priču.

Da se vratimo na primenu ovih zakona na karburatorima. Kada vazduh prolazi kroz telo karburatora, smanjuje se pritisak u samom telu, te tečnost iz čašice preko dizne dospeva u samo telo karburatora i zatim mešajući se sa vazduhom odlazi u cilindar. To je u suštini to, veoma jednostavan princip rada karburatora. Ali…

Iako ovo sve zvuči veoma jednostavno, komplikovana stvar je podesiti karburator tako da u svakom trenutku daje dobar odnos vazduh-gorivo. Pogoditi dobar odnos je ključ za pravilan rad i dug radni vek agregata. Ukoliko je smeša bogata vazduhom, a siromašna gorivom, agregat će se pregrevati. U ovom slučaju povrh svega agregat neće imati dovoljno goriva te može doći i do oštećenja unutrašnjih komponenti. Ovaj problem je naročito opasan kod dvotaktnih agregata koji koriste smešu goriva i ulja za podmazivanje unutrašnjih komponenti.

Sa druge strane, ako je smeša bogatija gorivom ni to nije dobro za rad agregata. Može doći do nepravilnog sagorevanja, takozvanog “presisavanja”i raznih drugih problema, zamašćivanja svećice i drugih problema.

Gorivo dolazi u čašicu (lonče) karburatora u koje se skladišti. Da gorivo ne bi “prelivalo” iz karburatora zadužen je plovak, koji kad gorivo dostigne odredjeni nivo podigne plovak koji zatvara dovod goriva u čašicu. Kada motor radi, protok vazduha kroz karburator smanjuje pritisak kroz telo karburatora što za posledicu ima “povlačenje” goriva naviše u telo karburatora. Pomešano gorivo sa vazduhom putuje u cilindar.

Što više dodajemo gas na motociklu, sajla gasa podiže šiber na karburatoru i vazduh brže protiče. Brži prolazak vazduha “povlači” više goriva preko dizne iz čašice i za posledicu motor podiže broj obrtaja zbog veće količine goriva i vazduha u cilindru. Povlačenje vazduha posledica je kretanja klipa u cilindru što za posledicu ima stvaranje vakuuma koji je odgovor za usisavanje smeše vazduha i goriva u cilindar, koji zatim preko prelivnih kanala dospevaju u komoru za sagorevanje.

Ipak, pored ovog jednostavnog principa rada, podešavanje karburatora nije tako jednostavno. Karburatori imaju glavnu diznu, diznu za vazduh, vijak za podešavanje smeše, šibere raznih oblika. Sve ovo potrebno je fino uskladiti da bi agregat pravilno radio. Karburatori su veoma laki za održavanje, ali podešavanje istih često ume da prouzrokuje glavobolje. Naročit problem je sinhronizacija karburatora kod četvorocilindričnih motora. Potrebno je imati specijalne alate i instrumente za usaglašavanje karburatora.

REPARACIJA KARBURATORA BING 18

Danas smo rešili da vam ukratko opišemo reparaciju i osnovno podešavanje karburatora Bing 18. Za primer ćemo uzeti karburator Bing 18 koji je korišten na motociklu Tomos 15 SL i poprilično je star.

Malo ko obraća pažnju na detaljnije sredjivanje karburatora, ali imajte na umu da je karburator (pored nenaštelovanog paljenja) najčešće glavni uzrok nepravilnog rada motora. Stoga ćemo u dalje tekstu ići korak po korak u rastavljanju, a kasnije i u sastavljanju ovog karubratora i opisivanju nekih bitnih detalja.

POTREBAN ALAT

Budući da je ovaj karburator već skinut sa motora, od alata će vam biti potrebno sledeće:

Jedan manji ravni odvijač
Jedan veći ravni odvijač
Vilasti ključ 8 – 9 mm
Vilasti ključ 10 – 11 mm
Suva i čista krpa

KORAK  1: čišćenje spoljašnosti karburatora

Budući da se na karburatoru često nalazi malo benzina, usled toga dolazi i do hvatanja raznih nečistoća. Zato je pre bilo kakve intervencije potrebno prvo spolja očistiti telo karburatora. Osim estetskih razloga, čišćenje karburatora je dobro zbog uočavanja eventualnih oštećenja na samom karburatoru.

Za čišćenje karburatora postoje specijalno napravljeni sprejevi koji uveliko olakšavaju posao skidanja upornih nečistoća. Konkretno u ovom slučaju korišten je Ipone Cabru Cleaner sprej, napravljen specijalno za čišćenje karburatora.

Za početak dobro naprskajte karburator i ostavite par minuta da odstoji. Napominjemo da je sa sprejom preporučljivo raditi u dobro provetrenoj prostoriji!

Posle par minuta uzmite krpu i uklonite svu prljavštinu sa karburatora do koje možete da dodjete. Ono što ne uklonite u ovom koraku, uklonićete kada se karburator rastavi do detalja.

KORAK 2: Rastavljanje karburatora i čišćenje unutrašnjosti tela karburatora

Kada smo grubo očistili spoljašnost karburatora, vreme je da predjemo na ostale komponente. Da bismo znali koje komponente karburatora su dotrajale i potrebno ih je zameniti, moramo ih prvo pregledati, a za taj korak moramo totalno rastaviti karburator. Pa da počnemo:

Za početak odvrniti gornji prsten na karburatoru.

Kada odvrnete ovaj prsten, imaćete pristup opruzi koja služi da potisne šiber kada pustite gas na ručici upravljača. U šiberu ćete videti iglicu. Šiber je zadužen da propusti vazduh kroz telo karburatora, a iglica služi da propusti odredjenu količinu goriva. Na samoj iglici postoje podeoci. Ovi podeoci regulišu položaj, odnosno dubinu iglice. Ukoliko postavite osigurač iglice na najniži podeok, prilikom otvaranja gasa iglica će propustiti više goriva. Šiber služi da propušta odredjenu količinu vazduha. Tu se vraćamo na princip funkcionisanja karburatora. Veoma je bitno da iglica bude pravilno podešena i da nije istrošena, ali o tome ćemo kasnije kada budemo sastavljali karburator i ubacivali nove delove.

Osim šibera, konkretno na ovom karburatoru postoji i saug pločica. Ova pločica služi prilikom paljenja kada je motocikl hladan. Budući da je karburator na 15 SL van šasije i da je direktno izložen vazduhu, prilikom svakog hladnog paljenja potrebno je spustiti saug pločicu. Saug pločicu nećete zateći na nekim novijim modelima karburatora Bing 18.

Kada smo završili sa rastavljanjem ovog dela, prelazimo na donji deo i čašicu karburatora.

Kokretno na ovom tipu karburatora čašicu skidamo tako što osigrač guramo ka nazad. Na drugim tipovima karburatora čašica je često pričvršćena na šrafićima koje je potrebno odvrnuti kako bi se čašica skinula.

Kada skinemo čašicu, tu nas uglavnom očekuje iznenadjenje u vidu rdje, kao što se možete uveriti na slici iznad. Preporuka je da u čašicu našpricate malo Ipone Carbu Cleaner spreja i da ostavite da odstoji dok ne skinete ostale komponente ovog dela karburatora.

Prelazimo na skidanje plovka. Plovak služi da zatvori dovod goriva kada nivo goriva u čašici dostigne odredjeni nivo. Plovak je jedna od stvari koja je često kriva za prelivanje karburatora. Plovak se skida tako što se izvadi osigurač koji drži plovak. Njega možete izgurati čačkalicom ili nekim drugim tankim predmetom.

Obavezno obratite pažnju da ne izgubite osigurač plovka ili da ne oštetite sam plovak. Za razliku od plovka koji se nalazi kod Bing 12 karburatora koji koriste APN4, APN6 i još neki modeli i koji je šupalj, plovak kod Bing 18 karburatora je pun i veoma su retke situacije da je upravo on kriv za prelivanje. Ipak za svaki slučaj pažljivo pregledajte da plovak nije napukao ili da limić koji spaja plovak i osigurač nije iskrivljen i da tako onemogućava pravilno zatvaranje.

Sledeća stvar na koju treba da obratite pažnju je iglica plovka. Ova iglica služi da potiskuje plovak naniže ne dozvoljavajući mu da „zataji“ prilikom punjenja i pražnjenja čašice. Iglica plovka često može da bude uzrok prelivanja karburatora. Naime, nečistoće u karburatoru često mogu da se uvuku u iglicu i da je zaglave. To je još jedan razlog zbog kojeg je sa vremena na vreme potrebno očistiti karburator.Ž

Iglica se vadi tako što je jednostavno izvučete. Zapravo često i sama ispadne. Iglica mora da ima malo slobodnog hoda u svom ležištu, a oprugica mora da radi bez otpora kada je pritisnete.

Iglica plovka
Kad smo izvadili iglicu, možemo ukloniti i osigurač čašice (ukoliko ga karburator poseduje). On je u vidu žice koja se vadi tako što je povučete iz ležišta.

Zatim prelazimo na vadjenje dizne. Dizna na ovim karburatorima se sastoji iz centralne dizne i donje dizne. Centralna dizna je zavrnuta u telu karburatora, a donja dizna je zapravo zadužena za propuštanje odredjene količine goriva i ona je zašrafljena u centralnu diznu. Donja dizna je obeležena brojevima koji se kreću u veličinama 75, 80, 85, 90, 95, 100 i 105.

Preporučujemo da centralnu diznu odvrnete vilastim ključem 8.

Možete prvo odvrnuti centralnu, a kasnije pomoću još jednog ključa i donju diznu, a možete prvo donju, pa zatim centralnu.

Kada ste skinuli diznu ostaje još jedna stvar na donjoj strani karburatora, a to je zaptivač (dihtung). Na slici možete videti zaptivač crne boje na mestu na koji naleže čašica. To je druga najčešća stvar (pored iglice plovka) koja je kriva za prelivanje karburatora. Ukoliko utvrdite da je zaptivač tvrd ili pocepan, poželjno je da ga zamenite novim. Nipošto nemojte stavljati silikon jer jednostavno nikad neće moći efikasno da obavlja zadatak poput zamenskog zaptivača. Zaptivač jednostavno izvadite skalpelom ili tankim odvijačem.

Kada se rastave sve komponente, i kada se očisti, donja strana karbruratora treba da izgleda ovako:

Zatim prelazimo na desnu stranu karburatora gledajući bočno sa desne strane. Tu nam se nalaze vijak za štelovanje ler gasa i dizna za vazduh. Vijak za štelovanje ler gasa ima na sebi oprugu. Ova opruga služi za sprečavanje odvijanja vijka budući da se on ne zateže do kraja. Dizna za vazduh dolazi u raznim veličinama. Ukoliko se stavlja veća dizna za gorivo, preporučljivo je povećati i diznu za vazduh. Opet treba voditi računa o tome da se uskladi dobar odnos gorivo – vazduh (o tome ćemo spomenuti par reči na kraju teksta).

Vijak za ler gas odvrćemo ravnim odvijačem, a diznu za vazduh je preporučljivo odvrnuti ključem 8 mm.

Kada smo završili sa skidanjem ovih delova, prebacujemo se na levu stranu karburatora. Tu ćemo zapaziti jedan vijak koji se nalazi u samom telu karburatora. Taj vijak služi za podešavanje propuštanja vazduha. Vijak za vazduh je potrebno odvrnuti pomoću manjeg odvijača. Na vijku treba da se nalazi mala opruga koja ima istu ulogu poput one kod vijka za ler gas.
Druga stvar koju ćemo videti je vijak ili sisica preko koje dolazi crevo za gorivo iz rezerovara. Taj vijak se skida pomoću vilastog ključa 10 – 11. Ispod vijka se nalazi jedna podloška od klingerita. Veoma je bitno da podloška ne bude oštećena kako ne bi došlo do propuštanja goriva.

Kada skinete i ovaj vijak, karburator je i zvanično totalno rasturen. Sada vam predstoji da ga detaljno operete iznutra i spolja od svih nečistoća. Ipone Carbu Cleaner sprej je zgodan i zbog toga što pored toga što rasprskuje sredstvo, poseduje i cevčicu koja je namenjena za to da je prislonite na razne otvore. Cevčicu prislonite u sve otvore za dizne i špricnite kako bi pročistili sve kanale.

Posle kompletnog rasklapanja, čišćenja i pre pripreme za sastavljanje sa novim, zamenskim komponentama karburator izgleda ovako:

KORAK 3: Sastavljanje karburatora

Na ovom karburatoru zamenjen je veliki broj komponenti:

Centralna dizna
Donja dizna
Zaptivač
Dizna za vazduh
Vijak za podešavanje vazduha
Iglica šibera
Osigrač iglice šibera
Šiber
Opruga za vraćanje šibera

Ove komponente možete kupiti pojedinačno na našem webshopu ili prodavnici, ali možete kupiti i set za reparaciju. Set se sastoji od zaptivača, centralne dizne, donje dizne, dizne za vazduh, iglice šibera, osigurača šibera i šibera. Osim seta, svaku komponentu možete poručiti i zasebno. Veličina dizni koja se nalazi u setu je identična onoj koju je Tomos propisao za standardno podešavanje.

Delove vraćamo na mesto istim redosledom, te stoga nećemo detaljno pokazivati korak po korak, već ćemo samo napomenuti bitne razlike i stvari na koje treba obratiti pažnju.

Dakle, prvo vraćamo centralnu diznu. Diznu prvu zavrnite rukom kako biste bili sigurni da je navoj ušao pravilno. Ukoliko je sve u redu, centralna dizna bi trebala lako da se zavrne rukom. Zatim samo malo dotegnite diznu ključem. Veoma je bitno da ne stegne diznu jako kako ne biste oštetili navoj u telu karburatora.

Zatim u centralnu diznu uvrnite donju diznu. Što se veličine donje dizne tiče, najbolje je da stavite onu veličinu sa kojom je vaš motor radio dobro.

Ukoliko niste sigurni koje veličine je bila dizna, postoji alat za merenje unutrašnjeg prečnika.

Posle dizne, vreme je da stavite novi zaptivač. Ovde moramo napomenuti da postoji razlika izmedju zaptivača karburatora za 15SL i karburator Bing 18 novijeg tipa koji koristi BT50. Razlika je u obliku zaptivača.

Prilikom vraćanja bitno je da zaptivač lepo nalegne u svoje ležište.

Zatim vraćamo iglicu plovka i plovak, a zatim osigurač čašice i čašicu. Taj deo posla je završen.

Posle završetka donjeg dela karburatora, predjite na desnu stranu. Zavrnite diznu za vazduh rukom, na isti način kao centralnu diznu, a zatim dotegnite blago vilastim ključem od 8 mm.

Odmah nakon zavrtanja dizne za vazduh, zavrnite i vijak za ler gas. Njega zavrnite nešto više od polovine. Ovaj vijak ćete morati naknadno zavrnuti ili odvrnuti kada budete podešavali ler gas tokom rada motora.

Na levoj strani karburatora prvo vratite na mesto vijak na koji dolazi crevo za gorivo. Ne zaboravite da vratite zaptivač koji dolazi ispod vijka.

Što se tiče vijka za podešavanje vazduha, na njega prvo stavite oprugicu koja dolazi sa njim, a zatim zavrnete vijak do kraja. Kada ga zavrnete do kraja, zatim ga odvrnite za 1,5 krugova. Ukoliko su vam sve dizne standardne, to bi trebalo da bude pravilno podešen karburator.

Prelazimo na gornji deo karburatora. Šiber i iglica šibera su dva dela karburatora koja su najpodložnija oštećenjima. Oštećenja dolaze iz razloga što se pri svakom dodavanju i oduzimanju gasa šiber i iglica kreću naviše i naniže. Posle odredjenog vremena, na šiberu se stvaraju risevi. Pored ovih riseva prolazi mala količina vazduha koja je dovoljna da izazove nepravilan rad agregata i da dovede do toga da ne možete lepo na podesite karburator.

Na sledećoj slici videćete razliku izmedju potrošenog i novog šibera:

Kao što možete videti, šiber na slici levo je poprilično oštećen u odnosu na šiber desno. Ovde moramo spomenuti još dve razlike izmedju šibera koji koriste starije verzije Bing 18 karburatora ugradjivane na modelima 15SL i šibere na novijim verzijama (BT50, IMT506, itd). Šiber kod kabruratora Bing 18 na 15 SL modelu je manjeg prečnika i poseduje prorez na zadnjoj, gornjoj strani koja je namenjena da saug pločica legne na nju prilikom deaktivacije sauga. Naime, kada spustite saug pločicu, ona se deaktivira kad otvorite gas. Deaktiviranje se vrši tako što se saug pločica zakači za šiber i pri dodavanju gasa pločica se pomeri naviše omogućavajući vazduhu da prolazi kroz karburator. U centralni deo šibera ulazi iglica koja je takodje podložna trošenju. Iglica se stavi na osigurač i zatim se stavi u šiber. Šiber i iglica zajedno ulaze u telo karburatora, a zatim se na šiber stavlja opruga. Šiber sa bočne stane ima prorez, a u karburatoru se nalazi jedno ispupčenje (vodjica). Prorez šibera treba da se stavi u ispupčenje jer ono sprečava da dodje do okretanja i zaglavljivanja šibera unutar karburatora. Ukoliko ta vodjica ne postoji, nažalost moraćete da menjate telo karburatora.
Posle stavlja šibera vratite saug pločicu u prorez predvidjen za nju. U saug pločicu uglavljujete polugicu koja služi za aktiviranje sauga. 
Vraćanje saug pločice
Ubacivanje pločice za aktivaciju saug pločice

Oprugu je takodje poželjno zameniti, jer posle odredjenog vremena opruga gubi svoju snagu i skraćuje se. Na oprugu stavljate poklopac i prsten koji ne dozvoljava da se ceo sistem raspadne.

Oprugu je takodje poželjno zameniti, jer posle odredjenog vremena opruga gubi svoju snagu i skraćuje se. Na oprugu stavljate poklopac i prsten koji ne dozvoljava da se ceo sistem raspadne.

Kad zategnete prsten, vaš karburator je repariran i spreman za montiranje.

Kako da znate da je karburator dobro podešen?

Kada se motor ugreje, pustite ga da radi malo u mestu. Ukoliko se gasi prilikom puštanja gasa, potrebno je dotezati šraf za ler sve do trenutka kada motor ne uspostavi normalan rad bez držanja gasa. Po potrebi odvrnite ili zavrnite šraf za ler gas dok ne postignete da broj obrtaja motora bude nešto iznad minimuma dovoljnog da se motor ne ugasi.

Kako biste znali da je odnos smeše goriva i vazduha pravilan, potrebno je da motor radi u vožnji neko vreme. Kada ugasite motor, skinite svećicu.

Ukoliko svećica ima braonkastu boju, znači da je smeša dobra. Ukoliko je svećica zamašćena, postoji mogućnost da je smeša bogatija gorivom, a siromašnija vazduhom. Sa druge strane, ukoliko svećica ima belu ili sivu boju, znači da je smeša siromašnija, odnosno da ima više vazduha, a manje goriva.

Naravno, ova pravila važe samo ukoliko je paljenje dobro podešeno, ukoliko se u gorivu nalazi propisan odnos dvotaktola, ukoliko je svećica ispravna i ukoliko na agregatu nisu radjene neke druge promene.

Karburatori su veoma efikasan način napajanja gorivom, ali ih je potrebno pažljivo tretirati i održavati i nikako se ne sme zapostaviti. Pažljivo održavan karburator može vašem motoru produžiti životni vek, smanjiti potrošnju goriva i pružiti maksimalne performanse vašeg motora.

Nadamo se da smo uspeli kroz ove detaljne korake da vam objasnimo kako da sami reparirate svoj karburator i time produžite životni vek motora koji vozite.