• Post category:Saveti

Kako zameniti vodilicu u 7 lakih koraka i pravilno održavati motornu testeru

Opšte je poznato da iskrivljena vodilica na motornoj testeri može da dovede do ozbiljnih povreda sekača. Pratite naše savete u daljem tekstu kako bi prepoznali dotrajalu vodilicu i izbegli moguće povrede pri radu sa motornom testerom. Ukoliko je vodilica spremna za zamenu, pristupite zameni uz našu pomoć u 7 lakih koraka.

U prethodnim blog objavama pisali smo o održavanju lanca, kako prepoznati njegov korak i kako ga naoštriti. Danas ćemo se bazirati na održavanje vodilice motorne testere i kako je zameniti ukoliko je to potrebno.

Kako bi motorna testera glatko i dugoročno radila, pored dobro naoštrenog lanca, neophodno je i pravilno održavati vodilicu. Ukoliko dodje do ovoga, neophodno je da je zamenite odgovarajućom. Korišćenje motorne testere sa neispravnom vodilicom može da bude jako opasno po sekača, u ovom slučaju – Vas. 

Kako prepoznati istrošenu vodilicu na testeri?

Ukoliko primetite da Vam je potrebno duplo više vremena za isti posao nego pre, a lanac je oštar i to ne predstavlja problem, možda biste trebali da pogledate u kakvom je stanju vodilica. Vremenom kako se motorna testera koristi i kada je vodilica istrošena, gubi se na efikasnosti i preciznosti sečenja.

Primer istrošene vodilice

Postoji više načina na koji možete da proverite stanje Vaše vodilice na motornoj testeri.

Prvi korak je vizuelna inspekcija. Pogledajte da li vodilica ima vidnih oštećenja kao što su neravnine na delu gde naleže lanac, udubljenja ili je pak uvijena.

Drugo što biste trebali da uradite jeste da promrdate lanac levo-desno (uradite kad je lanac pravilno i adekvatno zategnut). Istrošena vodilica će dozvoliti lancu da ima poprilično lufta kada ga pomerate.

Naravno, postoji razlog zašto je to tako. Lanac upada u vodilicu, odnosno u žleb koji ima oblik slova U. Medjutim, kako se žleb vremenom troši, umesto slova U, dobija oblik slova V što omogućava više mesta za lanac, pa samim tim i više lufta. Naravno, napomenućemo da čak i novi mačevi imaju lufta, ali ne u tolikoj meri.

Brzinski test istrošenosti vodilice

Dok je lanac još uvek na vodilici, vrlo lako možete da testirate u kojoj meri je žleb, odnosno vodilica istrošena. Kada zategnete lanac adekvatno, uzmite neki predmet koji ima ravne ivice, recimo, lenjir, olovku i slično. Pritisnite lanac bočno, ukoliko lenjir dodirne vodilicu,  spremna je za zamenu.

Primer kako se testira istrošenost vodilice

Kada smo ustanovili da je potrebna zamena vodilice, neophodno je da znamo njene dimenzije kako bismo kupili odgovarajuću zamensku vodilicu.

Dimenzije vodilice

Dužina vodilice igra veliku ulogu u ponašanju motorne testere pri sečenju. Kako biste znali koja dužina vodilice Vama treba, potrebno je da izmerite dužinu mača dok je na testeri, od dekle do vrha. Postoje mačevi čije su dimenzije ispisane na dnu, što dosta skraćuje i olakšava posao, medjutim, ukoliko ne piše ili se zbog vremena eksploatisanja izbrisalo, ipak ćete morati sami da izmerite. Bitno je da znate korak lanca i širinu unutrašnjeg zuba, a ovaj postupak smo detaljno objasnili u jednoj od prethodnih blog objava, koju možete pročitati ovde.

Da li je moguće staviti kraću ili dužu vodilicu?

Odgovor je da i ne. Zašto? Promenom dužine vodilice direktno utičemo na ponašanje motorne testere i njenu snagu. Ukoliko stavimo kraću vodilicu, testera će se ponašati kao da ima više snage, a ukoliko stavimo dužu vodilicu, ponašaće se upravo suprotno – kao da ima manje snage. Medjutim ova odluka zavisi umnogome od toga za šta se motorna testera koristi. Za kućnu upotrebu preporučujemo da koristite dužinu vodilice koju je proizvodjač motorne testere propisao, kako bi ona radila na optimalnom nivou. Ukoliko pak odlučite da promenite dužinu vodilice, bitno je da se kačenje vodilice poklapa sa motornom testerom.

Nakon što smo saznali kako da prepoznamo kada je vodilica spremna za zamenu, kao i to kako da kupimo odgovarajuću, možemo da krenemo u proces zamene vodilice u 7 koraka.

Korak 1 – Obezbedite potreban alat

Kako bismo skinuli vodilicu sa testere, moramo prvo da odvijemo šrafove koji drže deklu sa desne strane. Na većini testera to su uglavnom dve matice, medjutim postoje i one sa jednom. Jedna matica ili dve, nije bitno, svakako ih moramo odviti, pa ćemo spremiti odgovarajuću veličinu vilastog ili okastog ključa ili gedore.

Potreban alat za zamenu vodilice

Korak 2 – Odšrafite matice

Dostupnim alatom koji imate odšrafite matice i skinite deklu vodilice. Nakon što ste ovo uradili vodilica će se olabaviti i moći će da se pomera napred-nazad. Vodilicu povucite skroz nazad kako biste olabavili i skinuli lanac. Zatim skinite i vodilicu.

Postupak skidanja dekle vodilice

Napomena: Savetujemo Vam da koristite zaštitne rukavice kako se ne biste posekli prilikom skidanja lanca.

Korak 3 – Očistite testeru!

Nakon što ste skinuli deklu i vodilicu idealna je prilika da očistite testeru od piljevine koja je možda našla svoj put ovde. Nekom manjom četkom  (u našem slučaju četkom za farbanje) očistite sve oko lančanika, kvačila i brezona sve dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Postupak čišćenja dekle

Korak 4 – Stavljanje nove vodilice

Kako biste stavili novu vodilicu, potrebno je da ponovite ovaj postupak, samo u suprotnom smeru. Stavite novu vodilicu na brezone i povucite je skroz nazad kako biste lakše nabacili lanac na novu vodilicu. Vodice računa da se kanal za ulje na vodilici poklopi sa kanalom za ulje na testeri, kako bi vodilica bila adekvatno podmazana u svakom trenutku. Nedostatak ulja na vodilici će  dovesti do pregrevanja usled prevelikog trenja i samim tim će značajno skratiti radni vek vodilice

Stavljanje nove vodilice

Korak 5 – Vraćanje dekle

Nakon što ste vratili lanac, potrebno je da pomerite vodilicu u desno kako biste inicijalno zategli lanac. Vraćate deklu na brezone i zavijate matice toliko da drže deklu i samu vodilicu. Ne zatežite do kraja, kako biste prvo zategli lanac

Povucite vodilicu desno kako biste zategli matice

Korak 6 – Zatezanje lanca

Kako biste zategli lanac, koristićete ravni šrafciger. Pravilno zategnut lanac ne sme da visi ispod vodilice, treba da bude u kontaktu sa donjom stranom, ali se može lagano povući oko vodilice rukom. Nakon što je lanac zategnut, podignite vodilicu na gore i dotegnite matice.

U zavisnosti od modela testere, štaf za zatezanje lanca može biti na različitim mestima

Korak 7 – Podmazivanje

Nakon što ste uradili prethodne korake, potrebno je da podmažete lanac, kao i zvezdu u vodilici. Preporučujem oda koristite ulje za podmazivanje lanca – lancol, koje i mi koristimo pri podmazivanju lanca motorne testere. Za podmazivanje zvezde u vodilici trebaće vam metalna mazalica, koju možete pronaći na ovde. Na vrhu vodilice primetićete jednu rupicu,  tu sipajte malo ulja kako biste podmazali zvezdu u vodilici.

Detaljno pratite naše uputstvo i uspešno ćete zameniti i/ili okrenuti vodilicu na Vašoj testeri.

Podmazivanje zvezde u vodilici

Kako sprečiti prevremeno habanje vodilice?

Održavanje je veoma bitna stvar o za svaki alat, pa tako ni vodilica na motornoj testeri nije izuzetak. Kako biste sprečili prevremeno habanje vodilice prenećemo Vam par saveta iz našeg dugogodišnjeg iskustva.

Kako bi se vodilica ravnomerno trošila, na svakih par oštrenja lanca, okrenite mač za 180 stepeni. Zašto? -Obzirom da testera seče donjim delom vodilice, samim tim tu se i najviše troši zbog povećanog trenja. Okretanje vodilice obezbedjuje ravnomerno trošenje sa obe strane, produžuje životni vek, a samim tim i interval zamene, što će povoljno uticati na Vaš novčanik jer nećete morati često da kupujete novi.

U Vallorbe setu za oštrenje lanca dobijate i alat za čišćenje žleba na vodilici. To je zapravo udubljenje gde naležu unutrašnji zubi lanca. Pomoću tog alata vrlo lako možete da očistite i izvadite svu prljavštinu i piljevinu koja se skupila unutra. Naravno, kada je lanac skinut.

Čišćenje žleba na vodilici

Tokom rada, stvaraju se oštre ivice sa strane mača. Kako biste izbegli eventualnu povredu, savetujemo da povremeno isturpijate vodilicu kako biste uklonili i izravnali oštre ivice.

Ravnanje i uklanjanje oštrih ivica je naravno moguće uraditi običnom ravnom turpijom, medjutim, za ovu namenu postoji poseban alat koji i mi preporučujemo, zato što se njime postižu najbolji rezultati. Radi se o turpiji koja je po uglom od 90 stepeni što omogućava ravnomerno turpijanje sa svih strana vodilice.

Primer ravnanja ivica vodilice uz pomoć namenske turpije

Korišćenje turpije za ravnanje vodilice

Sve što treba da uradite kako biste izravnali vodilicu jeste da prislonite turpiju sa jedne strane vodilice i da turpijate napred-nazad, sve dok ne osetite pod prstima da su oštre ivice nestale.

Turpija za ravnanje ivica vodilice

Isti postupak ponovite i sa druge strane, a kada to završite, izravnajte i sa gornje strane sve dok neravnine nestanu.

Motorna testera sa novom vodilicom

Ovo bi bili naši saveti za održavanje vodilice i kako da se produži njen radni vek. Osim što će duže trajati, obavljaće svoju funkciju na pravilan i adekvatan način. Nadamo se da smo uspeli da Vam u što manje koraka objasnimo kako da sa lakoćom zamenite vodilicu na motornoj testeri. Ukoliko jesmo, podelite ovu objavu sa svojim prijateljima ukoliko smatrate da će im biti od koristi.