• Post category:Saveti

Kako pripremiti motocikl za zimu?

Nažalost, stiže hladnije vreme i zima te je većina nas prinudjena da ušuška svoj motocikl za zimski san. Čim počne lepše vreme u proleće poželimo da se provozamo i otvorimo sezonu vožnje. Neretko se dešava da upravo prilikom prvog paljenja motocikla doživimo neprijatnost u vidu toga da ne možemo da upalimo motocikl ili da se pojavi neki „fantomski“ problem sa motociklom koji nije postojao kada smo pred zimu odvezli poslednju vožnju.

Da ne bi ste došli u ovu situaciju Moto Bike je za vas pripremio nekoliko saveta kako da bezbedno ušuškate vaš motocikl u zimski san. Ukoliko primenite sledeće savete, verujemo da nećete imati problema tokom prvog startovanja motocikla u proleće i da ćete bez problema započeti novu sezonu

Pranje motocikla

Prva stvar od koje bi trebalo krenuti svakako je pranje motocikla. Posle duge sezone valjalo bi očistiti sve prljavštine, insekte i masnoće koje su se nakupile tokom sezone. Prvo, da skrenemo pažnju na grešku koju motociklisti često prave, a to je pranje motocikla pod visokim pritiskom. Ovo nije nikako preporučljivo iz razloga što voda može dospeti do neželjenih mesta što kasnije može prouzrokovati velike probleme.

Pranje i održavanje plastičnih delova

Najbolji način pranja jeste da u neku posudu sipate mlake vode i u tu vodu dodate sredstvo za pranje motocikla poput Ipone Absolutwash  sredstva namenjenog za pranje motocikala. Posle osnovnog pranja motocikl bi trebalo prebrisati suvom krpom radi uklanjanja vode.

Sledeća stvar koju bi bilo poželjno uraditi je poliranje plastičnih delova. Poliranje plastičnih delova na motociklu pored dobijanja lepšeg izgleda ima još jednu prednost. Manje prašine se zadržava na motociklu i prilikom upotrebe sredstava za poliranje stvara se zaštitni sloj koji čuva sve plastične delove. Preporučujemo upotrebu Ipone sprej Cleaner Polish koji je na bazi voska što dodatno stvara zaštitu motocikla. Drugi sprej koji bi preporučili za poliranje plastike Ipone Plastic Shine je na bazi silikona, koji obnavlja površinu crnih plastičnih delova, vraća prvobitni izgled i daje efekat sjaja. Oba ova spreja pružiće dobru zaštitu vašem ljubimcu tokom zimskih meseci.

Čišćenje i zaštita metalnih delova

Sledeća bitna stvar koju bi trebalo očisti su svi vidljivi i manje vidljivi metalni, hromirani ili polirani delovi. Pod onim manje vidljivim delovima mislimo na izduvne grane auspuha i deo bloka motora. Čišćenje ovih delova ima dvojaku ulogu. Pored uklanjanja nečistoća možete proveriti i da li negde slučajno dolazi do curenja ulja ili da li su se na izduvnim granama pojavila neka oštećenja. Čišćenje donjeg dela bloka motora i izduvnih grana ume da bude malo naporan posao iz razloga što na tim mestima znaju da se stvore uporne masne naslage. Da bi vam posao bio lakši preporučujemo da nabavite neki odmašćivač poput Ipone Spray Decrassor.

Posle odmašćivanja delova i njihovog čišćenja pređite na hromirane i polirane delove vašeg motocikla. Nema ništa lepše nego kad su svi ovi delovi u punom sjaju. Kod starijih modela često je prigušivač motora hromiran ili poliran, a zasigurno imate bar neki deo kojem bi valjalo vratiti stari sjaj. Hromirani delovi se čiste i održavaju nešto lakše od poliranih, ali za obe površine preporučljivo je koristiti neko sredstvo koje vraća sjaj i ujedno pruža zaštitu. Iz ličnog dugogodišnjeg iskustva sa hromiranim delovima, toplo vam preporučujemo Ipone Chrom Alu sredstvo za čišćenje i poliranje na bazi pene od mikrogranula.

Održavanje točkova

Ukoliko ste sve ovo sredili, vreme je da se predje na čišćenje točkova. Prednji i zadnji točak često znaju da budu zaprljani. Prednji točak se zaprlja od sitnih čestica koje dolaze sa kočionih pločica, odnosno kao posledica trošenja kočionih pločica usled kočenja. Zadnji točak je često zaprljan zbog lanca, koji kad se redovno podmazuje zna da prsne malo ulja na zadnji točak. Kao i kod čišćenja ulja motora i čišćenje točkova ume da bude naporno i zato su izmišljeni sprejevi za čišćenje točkova poput Ipone Wheel Cleaner sa kojim ćete mnogo lakše očistiti točkove.

Pranje i podmazivanje lanca

Kao zadnju stavku čišćenja ostavljamo lanac i lančanike iz jednog prostog razloga jer je to bar za nas najdosadniji i najprljaviji deo posla. Lanac je potrebno prvo očistiti od nečistoća čak i ukoliko ste ga redovno podmazivali. Vremenom se sitne fine čestice prašine zavuku izmedju ringova lanca što prouzrokuje da lanac brže propadne. Čišćenje lanca se obavlja pomoću specijalnih sprejeva za čišćenje lanaca napravljenih tako da ne oštećuju komponente lanca. Nemojte eksperimentisati sa raznim hemikalijama iz razloga što možete značajno skratiti životni vek lanca. Preporučujemo upotrebu Ipone Chain Cleaner–a napravljenog specijalno za lance. Posle čišćenja sledi podmazivanje. Najlakši način podmazivanja lanca je pomoću sprejeva koji se danas prave za razne tipove motocikla (za road, off road) te preporučujemo da pogledate Ipone paletu sprejeva za čišćenje lanca.

Ako ste sve ovo odradili, možete da odahnete jer ste završili deo posla koji iziskuje najviše vremena.

Zamenite ulje i filter

Još jedna stvar oko koje motociklisti često greše je ta da menjaju ulje tek kad sezona počne. Najbolje bi bilo ulje zameniti na kraju sezone, pred stavljanje motocikla u zimski san. Ako se pitate zašto je to tako, daćemo vam jednostavan odgovor. Tokom zime se sve prljavštine koje se nalaze u ulju slegnu na dno i prilikom prvog paljenja motocikla sve prljavštine u većini slučajeva završe u ležajevima. Da vam se ovo ne bi dogodilo, ali i da bi bili potpuno spremni kad sezona dodje, najbolje je odraditi promenu ulja i filtera za ulje na kraju sezone. Ipone nudi široku paletu kvalitetnih ulja, a preporučujemo i ugradnju kvalitetnih filtera za ulje. Na našem web shopu možete pronaći niz filtera svetski priznatog brenda  HifloFiltro

Pobrinite se za rezervoar sa gorivom

Korozija rezervoara ume da bude kobna za motocikl i zato je poželjno sprečiti je. Rezervoar uglavnom korodira kada motocikl stoji duži vremenski period. Budući da motocikl uglavnom stoji parkiran tokom cele zime, problem sa korozijom možete sprečiti tako što ćete napuniti rezervoar skoro do kraja. Gorivo vremenom gubi svoja svojstva i oktansku vrednost. Da ne biste morali da bacite svo gorivo na početku sezone dovoljno je ubaciti stabilizator goriva zahvajujući kojem će gorivo zadržati sva svoja svojstva nekoliko meseci. Ipone stabilizator goriva je pravi izbor jer štiti vaše gorivo čak 24 meseca.

Druga stvar na koju treba da obratite pažnju je ta da obavezno zatvorite slavinu za gorivo. Tokom dugog stajanja membrane na slavini znaju da popuste i gorivo može da procuri i napravi znatnu štetu.

Održavajte akumulator tokom zimskih meseci

Akumulatori ne podnose najbolje niske temperature i dugo nekorišćenje. Da bi ste sačuvali akumulator potrebno ga je sa vremena na vreme dopunjavati. Najbolje je akumulator skinuti i staviti u topliju prostoriju. Ukoliko je na vašem motociklu kiselinski akumulator, porebno je proveriti koliki je nivo kiseline u njemu i po potrebi ga dopuniti. U svakom slučaju, svaki tip akumulatora je potrebno sa vremena na vreme dopuniti kako biste mu produžili životni vek. Za punjenje akumulatora uvek koristite punjače proverenih brendova poput Kyoto pametnog punjača.

Kad već skidate akumulator, poželjno bi bilo očistiti i zaštititi električne spojeve poput klemni. Za zaštitu električnih spojeva koristite sprej kao što je Ipone Full Protect.

Povedite računa o gumama

Kada motocikl dugo stoji u mestu tokom vremena se pojave deformacije guma. Da bi ste sprečili da se guma deformiše najbolje bi bilo da su točkovi odignuti od zemlje. Problem se rešava podizanjem motocikla na centralnu nogaru ili na štenere. Ukoliko nemate štendere, a vaš motocikl ne poseduje centralnu nogaru preporuka je da jednom nedeljno pomerite motor i parkirate ga tako da deo gume koji je do tad bi u kontaktu sa podlogom sada više ne bude. Pomeranje motocikla poželjno je obavljati svakih deset dana. Naravno, podrazumeva se i da održavate propisani pritisak u gumama.

Prekrijte vaš motocikl

Za kraj ostaje još samo savet da motocikl držite pokrivenim kako ne bi prašina ili neki drugi strani predmet pao na motocikl i oštetio ga. Danas postoje kvalitetne pokrivke za motocikle, a na našem web shopu možete potražiti ciradu u veličini koja odgovara za vaš motor.

Nadamo se da će vam ovi saveti koristiti kako bi što bolje zaštitili motocikl tokom zimskog periodai na vreme bili spremni za start nove sezone.