• Post category:Saveti

Kako odabrati motornu testeru

Kada odlučite da kupite motornu testeru prvo bi trebalo da sagledate svoje potrebe. Za šta vam je potrebna? Koliko često ćete je koristiti? Da li radite u šumi svaki dan ili vam je potrebna samo za seču drva za ogrev? Jer STIHL ima motorne testere za sve tipove korisnika – od velikih jakih motornih testera za profesionalce, do malih testera, lakih za rukovanje – moramo biti sigurni da ste dobili upravo onu testeru koja vam je potrebna. Moto-Bike će vas rado posavetovati oko izbora prave motorne testere za vaše potrebe.

Nekoliko saveta pre kupovine

Savremene motorne testere su prilagodjene da odgovaraju specifičnim radnim uslovima i korisnicima. Pre nego što kupite motornu testeru, treba da postavite nekoliko osnovnih pitanja o njenoj upotrebi. Odgovori će vam pomoći da odaberete odgovarajući tip i veličinu motorne testere.

Pitanja koja treba da postavite pre kupovine motorne testere

 • Koliko sam iskusan u korišćenju motornih testera?
 • Za šta ću da koristim motornu testeru? Svakodnevna, profesionalna ili povremena upotreba?
 • Koju veličinu drveća ću obarati najčešće? Tvrdo ili meko drvo? Treba mi mala ili velika testera?
 • Koliko često ću koristiti motornu testeru? Svaki dan, jednom mesečno ili nekoliko puta godišnje?
 • Koliko je važna ergonomija motorne testere? Treba li da ima smanjene vibracije i da je dobro uravnotežena?
 • Koliko je važna bezbednost? Treba li testera da bude opremljena sa TrioBrake™?
 • Koliko su važne servisne i karakteristike za održavanje? Trebaju li mi lako dostupni filter za vazduh i svećica?
 • Treba li da bude lako da se zategne i zameni lanac?
 • U kojim godišnjim dobima ću koristiti motornu testeru? Treba li da bude prilagodjena za korišćenje zimi, sa grejačima u ručkama? 

U tabeli iznad možete da vidite tačne dimenzije za svaki korak lanca. Ukoliko Vam je mrsko ili pak ne posedujete šubler kako biste izmerili lanac, možete pretražiti fabričke specifikacije po modelu motora ovde.

KOJI TIPOVI MOTORNIH TESTERA POSTOJE ?

Motorne testere uslovno mogu da se podele u sledeće grupe:

 1. PROFESIONALNE TESTERE Motorne testere sa maksimalnim performansama i optimalnom ergonomijom. Konstruisane za svakodnevnu ili povremenu profesionalnu upotrebu. Dostupne i sa grejačima za ručke.
 2. VIŠENAMENSKE TESTERE Robusne motorne testere. Izradjene kao profesionalne testere, ali sa malo slabijim performansama. Konstruisane za povremenu upotrebu, na primer za seču drva za ogrev.
 3. REKREATIVNE/POTROŠAČKE TESTERE Male testere jednostavne za korišćenje konstruisane za ne vrlo čestu domaću upotrebu od strane „rekreativnih korisnika“.
 4. TESTERE ZA OREZIVANJE DRVEĆA Razvijene da ih koriste samo profesionalci za održavanje drveća. Rukovanje i radne tehnike za ove testere nisu obradjene u ovom priručniku.

Veličina motorne testere

Veličina motorne testere se odredjuje prema zapremini cilindra (cm³) i snage motora (KS i kW). Veličina koju treba da odaberete zavisi od sledeća dva faktora: 

VEŠTINA I ISKUSTVO Odaberite manju motornu testeru sa slabijim motorom ako ste početnik u radu sa motornim testerama. Malom testerom se lakše manevriše nego velikom. Ako je motorna testera preteška, dlanovi i ruke će vam se umoriti, što je bezbednosni rizik, gledano dugoročno.

TIPOVI I VELIČINA DRVEĆA Odaberite veću motornu testeru sa više snage ako želite da sečete veća stabla, posebno tvrdo drvo. Ako je model premalen, motorna testera će biti izložena velikom naprezanju i nepotrebnom habanju.

Dužina mača 

Prikladna dužina mača se odredjuje prema veličini stabla kao i prema veštini korisnika. Ako ste navikli na rukovanje motornom testerom, trebalo bi da imate bar dve različite dužine mača, što će vam omogućiti da menjate mač prema veličini drveća. Kraći mač teži manje i lakši je za manevrisanje kod okresivanja grana. Duži mač se koristi za veća stabla.

Da li je bezbedna?

Savremene motorne testere moraju biti opremljene sledećim bezbednosnim funkcijama:

 1. ŠTITNIK OD POVRATNOG UDARCA I KOČNICA ZA LANAC Kočnica za lanac je konstruisana tako da se aktivira na dva načina:
  A. Ako vaš levi zglob pritiska štitnik od povratnog udarca napred, kočnica za lanac će se aktivirati.
  B. Nakon povratnog udarca, kočnica za lanac će se aktivirati zbog proizvedenih inercijalnih sila.
 2. KOČNICA ZA GAS Kočnica za gas je konstruisana da sprečava slučajno dodavanje gasa. Gas će raditi samo ako je kočnica pritisnuta, odnosno ako držite zadnju ručku testere čvrsto dok dajete gas.
 3. HVATAČ LANCA Hvatač lanca je konstruisan da hvata lanac ako se prekine ili sklizne sa vodilice.
 4. ŠTITNIK ZA DESNU RUKU Štitnik za desnu ruku je konstruisan da štiti ruku korisnika ako se lanac prekine ili sklizne sa vodilice.
 5. LAKO DOSTUPNA STOP KOMANDA Stop komanda mora da bude smeštena na dostupnom mestu na testeri, tako da se motor može zaustaviti brzo u kritičnoj situaciji.

Lanac za testeru i mač sa smanjenim rizikom od povratnog udarca 

Neki modeli testera se mogu opremiti lancem za testeru sa smanjenim povratnim udarcem. Lanac ima zaštitne karike izmedju reznih zubaca, a mač ima poluprečnik vrha koji je manji nego kod mačeva koji se obično koriste. Sve u svemu, to znači da je testera mnogo manje podložna povratnim udarcima. Rezni kapacitet lanca je malo smanjen, što znači da vam je potreban veći pritisak.