• Post category:Saveti

Kako naoštriti lanac testere u 10 koraka?

Složićete se da sa tupim lancem motorne testere nećete naseći puno drva, zar ne? Obzirom da se bliži grejna sezona, tu je iskusna Moto-Bike ekipa da vam detaljno objasni kako da naoštrite lanac na svojoj motornoj testeri, čak iako to nikada ranije niste radili. Da bi ste uspešno naoštrili lanac, biće Vam potreban sledeći alat:

Kako prepoznati istrošen i tup lanac?

Tokom rada sa motornom testerom, smanjuje se oštrina lanca što može dovesti do veće potrošnje goriva ili umora samog sekača. Postoji nekoliko osnovnih pokazatelja koji ukazuju na to da je lanac na testeri tup. Ti pokazatelji mogu biti:

Dim – ukoliko lanac proizvodi dim dok sečete drvo, ovo je jasan znak da nešto sa njim nije u redu. Pre svega proverite da li je lanac adekvatno zategnut, kao i da li je dovoljno podmazan. Kada ste to proverili i isključili kao mogući problem, to je jasan znak da je lanac tup.

Lanac ne ,,grize” drvo – oštar lanac treba sam da ,,tone” u drvo dok sečete, medjutim, ukoliko je potrebno da vršite dodatni pritisak na motornu testeru ili da dodajete više gasa nego inače, ovo je jasan znak da je lanac tup i ne seče na način na koji bi trebao. Ukoliko Vam se ovo dešava, savetujemo da proverite lanac i da utvrdite da li je potrebno da se naoštri ili zameni.

Zveckanje i poskakivanje – još jedan znak koji ukazuje na istrošen i tup lanac jeste zveckanje ili poskakivanje lanca dok sečete, što dodatno otežava precizno sečenje. Do ovoga dolazi jer vodilica ne drži lanac u adekvatnom položaju i samim tim je sečenje otežano jer ima lufta izmedju lanca i vodilice.

Testera ne seče pravo (vuče u stranu) – ukoliko primetite da testera seče ukrivo, ovo je još jedan znak tupog lanca. Sečenje ukrivo prouzrokuju zubi na jednoj strani lanca koji su tupi, dok sa druge strane oštri zubi vuku testeru u stranu.

Da li treba istrošen lanac zameniti novim ili naoštriti?

Ukoliko više dana koristite testeru, lanac treba oštriti svaki put kada sipate gorivo. Prilikom sečenja, treba voditi računa da se vrhom vodilice ne udara u čvrste predmete kao što su kamen, beton, metal ili zemlja jer to dodatno oštećuje lanac i takav lanac je najbolje zameniti novim.

Ukoliko ste na osnovu prethodno navedenih naznaka ustanovili da vam je lanac tup i nije fizički oštećen, imamo dve opcije:

  1. Da ga naoštrimo ručno uz pomoć turpije ili
  2. Uz pomoć profesionalnog alata sa tocilom.

Objasnićemo prvi postupak oštrenja sa turpijom, koji je ustaljen pri seči na terenu, u toku rada.

Izbor odgovarajuće turpije za oštrenje

Pre nego što počnete sa oštrenjem, važno je da znate koji je korak lanca Vaše testere, kako bi na osnovu toga mogli da odaberete adekvatnu turpiju za oštrenje i uspešno naoštrili isti. Ne može se bilo koja turpija koristiti za oštrenje, a u tabeli ispod možete videti koja debljina turpije se preporučuje u odnosu na korak lanca. Kako pravilno da odredite i izmerite korak lanca na testeri, pročitajte ovde.

Postupak oštrenja lanca testere u 10 koraka

Korak 1
Testera mora biti čista! Pre nego što pristupimo oštrenju lanca, savetujemo da očistite svoju testeru. Ukoliko se pitate zašto, razlog je veoma jednostavan. Lanac je deo testere koji se pomera i ukoliko je prljav ili se pak nešto zaglavilo izmedju vodilice i lanca, može smanjiti životni vek samog lanca ili u najgorem slučaju ugroziti Vas i sve koji koriste takvu testeru.

Korak 2
Testeru stavite na ravnu površinu i osugurajte je kako se ne bi pomerala. Najbolji način da učvrstite testeru jeste da koristite stegu vodilice koju ćete postaviti na ravnoj površini (najčešće panj ili ravan komad drveta) i tako osigurati testeru da se ne pomera. Ukoliko ovo radite kod kuće u radionici, možete je pričvrstiti stegom kod mača.

Primer postavljene motorne testere osigurane sa stegom vodilice

Nakon što smo pričvrstili testeru, sada je idealna prilika da proverimo zategnutost lanca.

Primer dobro zategnut lanca i previše labavog lanca

Nakon što smo to uradili, možemo da pristupimo oštrenju lanca. Za ovaj posao biće nam potreban set za oštrenje lanca. Mi u tim situacijama koristimo Vallorbe alat švajcarskog proizvodjača jer se pokazao kao najkvalitetniji i najprecizniji za oštrenje lanca. Vallorbe alat možete pronaći na našem webshopu.

Vallorbe set za oštrenje lanca

Vallorbe set za oštrenje lanca sadrži:

  • Dve okrugle tuprije
  • Jednu ravnu turpiju
  • Ručicu, na kojoj su označeni uglovi oštrenja (25 o i 30o) i oni se podešavaju da budu u ravni sa crtom na zubu. Najidealnije je da ugao oštrenja bude 30o
  • Šablon za oštrenje reznog zuba, na čijem je vrhu ugao od 10 o i to je idealni nagib pod kojim turpija treba da stoji pri oštrenju. Takodje, na vrhu šablona se nalazi lenjir kojim se može izmeriti dužina reznog zuba
  • Šablon za oštrenje vodećeg zuba – graničnika dubine
  • Alat za čišćenje žleba vodilice.

Napomena: Kako biste sprečili eventualnu povredu prilikom oštrenja, savetujemo da koristite zaštitne rukavice.

Korak 3
Nakon što smo osigurali i pripremili testeru za oštrenje, moraćemo da proverimo lanac na testeri još jednom, kako bi ustanovili koji rezni zubi su u najlošijem stanju, zato što ćemo prvo da krenemo od njih. Zašto? Zato što svi rezni zubi moraju da budu iste veličine kako bi lanac svoj posao obavljao na način na koji je predvidjen. Nakon što smo to ustanovili, prelazimo na sledeći korak.

TriLink lanac na vodilici

Korak 4
Iz seta za oštrenje lanca uzećemo okruglu turpiju i namestiti na ručicu, kao i šablon koji ćemo namestiti na lanac.

Vallorbe drvena ručica sa turpijom

Korak 5
Aktivirajte kočnicu lanca kako se lanac ne bi pomerao i samim tim Vam otežao oštrenje.

Primer kako zakočiti lanac

Korak 6
Nakon što smo postavili šablon na lanac, obeležićemo markerom prvi rezni zub koji ćemo da naoštrimo kako bismo bili sigurni da smo sve naoštrili.

Prvo ćemo početi sa oštrenjem zuba sa jedne strane, a kad završimo, naoštrićemo i drugu stranu. Na šablonu možemo da vidimo pod kojim uglom treba da oštrimo lanac testere i treba da vodimo računa da svaki potez turpije bude u naznačenom pravcu.

Šablon za oštrenje sa turpijom postavljen na reznom zubu

Korak 7
Kako bi lanac bio ravnomerno naoštren, savetujemo brojanje pokreta ruku. Kada oštrite, ne morate da okrećete turpiju zato što je Valorbe turpija dizajnirana tako da njeni zarezi ,,simuliraju” taj okret.

Vallorbe turpija

Trudite se da pomerate turpiju unapred dugim i ravnomernim potezima koristeći obe ruke. Na početku ove blog objave objasnili smo koje su posledice ukoliko su zubi neravnomerno naoštreni i zato je bitno da ovo uradite polako i bez žurbe, pogotovo ukoliko ste se prvi put upustili u oštrenje.

Primer oštrenja reznog zuba

Korak 8
Nakon što smo naoštrili zube na jednoj strani, ponovićemo celu proceduru i na reznim zubima sa druge strane koristeći alat kao i do sad.

Korak 9
Nakon što smo završili oštrenje reznih zuba okruglom turpijom, sada ćemo preći na ravnu i uzeti šablon za turpijanje čistača lanca. Prislonićemo šablon na lanac kako bi podesili visinu čistača lanca za odgovarajuće drvo koje planiramo da sečemo.

Visina vodećeg zuba – graničnika dubine se odredjuje prema vrsti drveta koje se seče. Na šablonu imamo naznačene dve visine: 0,63 mm i 0,73 mm. U zavisnosti od koraka lanca na našem webshopu možete pronaći i odgovarajući šablon za oštrenje.

Šablon za oštrenje vodećeg zuba – graničnika dubine

Korak 10
Ravnom turpijom stružemo čistač sve dok se ne izravna sa šablonom.

Pokreti ruke takodje treba da budu dugi i ravnomerni, ali ne moramo da vodimo računa o broju pokreta, jer nam šablon služi kao graničnik, tako da je nemoguće preterati! Ukoliko je najduži deo reznog zuba manji od 4mm ili kada se u toj zoni nadju naprsline, takav lanac MORA biti zamenjen novim!

Oštrenje vodećeg zuba – graničnika dubine ravnom turpijom

Ukoliko ste pratili naše instrukcije, Vaša testera je sada spremna za upotrebu i predstojeću sezonu.

Nadamo se da smo ovim tekstom uspeli da vam prenesemo kako u deset koraka naoštriti lanac testere. Preporučujemo vam da pogledate i probate Vallorbe proizvode švajcarskog proizvodjača, koje su namenjene kako profesionalnim sekačima, tako i hobistima koji žele vrhunski kvalitet, visoke performanse i izdržljiv alat